Анотація навчальної дисципліни

Навчальна дисципліна «Технології комп’ютерного дизайну» вивчається студентами спеціальності 186 Видавництво та поліграфія усіх форм навчання протягом другого семестру.

Навчальна дисципліна належить до групи базових дисциплін професійного циклу і забезпечує підготовку студентів до майбутньої професійної діяльності в умовах інформатизації суспільства. Дисципліна готує студентів до вивчення взаємопов'язаних професіонально-орієнтованих і спеціальних дисциплін, до використання отриманих знань при підготовці комплексних курсових, кваліфікаційних, дипломних робіт, при рішенні практичних задач.

Велике значення на етапі підготовки зображень до публікації для фахівців має професійне володіння редакторами комп’ютерної графіки, зокрема редакторами растрової графіки. Для роботи з програмами необхідно знати не лише можливості конкретної команди або інструмента, а ще основи теорії кольору, растрової і векторної графіки, сутність процесів оброблення зображення, мати уяву про тонову і колірну корекцію тощо.

Навчальна дисципліна «Технології комп’ютерного дизайну» забезпечує розвиток знань, навичок й удосконалення у сфері поліграфії та мультимедіа, надає можливість засвоїти методики підготовки графічних зображень. У процесі вивчення даної дисципліни студенти ознайомляться із можливостями створення логотипів, візитних карток і фірмових знаків, одержують, редагують і поліпшують зображення.

Для набуття практичних компетентостей з дисципліни передбачається обов’язкова робота студентів з растровим редактором Adobe Photoshop.

Метою викладання даної навчальної дисципліни є формування у студентів системи теоретичних знань, прикладних вмінь та практичних навичок щодо застосування технологій комп’ютерного дизайну з використанням редакторів комп’ютерної графіки на етапі додрукарської підготовки зображень для поліграфії та мультимедійного видання.

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання:

оволодіння навичками підготовки зображень для поліграфії та мультимедійних видань за допомогою растрових редакторів комп’ютерної графіки;

вміння поліпшувати якість цифрових зображень.

Об'єктом навчальної дисципліни є цифрові зображення для поліграфічних та мультимедійних видань.

Предметом навчальної дисципліни є основні підходи та методи розробки та реалізації технологій комп’ютерного дизайну, що забезпечують вирішення завдань у галузі поліграфії та Web-технологій.

У процесі навчання студенти отримують необхідні знання під час лек­ційних занять та виконання лабораторних робіт. Також велике значення в процесі вивчення та закріплення знань має самостійна робота студентів. Усі види занять розроблені відповідно до трансферної системи організації навчального процесу.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

природу та характеристики растрових зображень, принципи їхнього оброблення;

технологію створення та редагування зображень;

технологічні прийоми тонової та колірної корекції цифрових зображень;

засоби створення професійної реклами з використанням спеефектів;

технологічні прийоми ретушування та монтажу зображень;

технологічні прийоми створення та редагування анімаційних зображень;

особливості підготовки зображень для Інтернету та мультимедійних видань;

вміти:

визначати оптимальний вибір інструментів та послідовність їх використання;

застосовувати підходи компонування кількох зображень;

виконувати калібрування монітора та принтера;

застосовувати технології  створення колажів, методи накладення тіней з урахуванням спеціальних ефектів на шарах (імітація рельєфу, висвітлення, обведений контур);

робити загальну тонову та колірну корекцію різних типів зображень;

застосовувати технологію відновлення ушкоджених фотознімків;

здійснювати колоризацію чорно-білих фотографій;

засвоїти техніку ретушування за допомогою різноманітних інструментів;

застосовувати технологію оптимального використання ресурсів;

створювати зображення для Web та мультимедіа.