Навчальна дисципліна «Економічне управління підприємством» (ЕУП) є невід'ємною частиною фахової підготовки майбутніх фахівців із питань економіки підприємств - управління економічними системами, які знаходяться у стані розвитку та самоорганізації в умовах становлення ринкових відносин в країні та поширення світових інтеграційних процесів, частиною яких є й економіка України.

Навчальна дисципліна «Економічне управління підприємством» є навчальною дисципліною професійного циклу та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців другого (магістерського) рівня спеціальності 051 «Економіка» спеціалізації "Економіка підприємства".

Дисципліна «Економічне управління підприємством» передбачає висвітлення основних закономірностей формування та підтримання економічних процесів на підприємстві та вивчення інструментарію підготовки управлінських рішень, тобто теоретичного і практичного підґрунтя для ефективного засвоєння студентами знань з управління економічними системами і їх використання при підготовці випускних кваліфікаційних робіт та в практичній діяльності.

Метою викладання даної дисципліни є формування у студентів знань про закономірності змін економічних параметрів діяльності підприємства, умінь і навичок застосування методів та інструментарію для обґрунтування економічно ефективних управлінських рішень.

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання:

- вивчення системних характеристик економічного управління підприємством;

- оволодіння бюджетуванням як однією з найпоширеніших технологій економічного управління підприємством;

- набуття вмінь використовувати методи та інструменти фінансового менеджменту для управлінських рішень.

Об’єктом навчальної дисципліни є процес управління підприємством як економічною системою.

Предметом дисципліни є система знань, вмінь, і навичок щодо регулювання діяльності та забезпечення інтеграції всіх економічних процесів на підприємстві з використанням сучасних технологій та інструментарію економічного управління з метою досягнення тактичних і стратегічних цілей підприємства.

У процесі викладання навчальної дисципліни основна увага приділяється оволодінню студентами основними професійними компетентностями:

- використовувати традиційні та інноваційні підходи та інструменти управління підприємствами;

- розробляти та застосовувати в практиці оперативного управління підприємством принципи, підходи  та інструменти бюджетного управління;

- використання сучасних підходів, методів та інструментів фінансового управління на підприємстві.