За довгу історію свого розвитку теорія і практика управління сприяли появі цілого ряду різноманітних підходів, методів і моделей, націлених на підвищення ефективності управління фінансами. Ці методи і моделі, в свою чергу, зумовили появу і розвиток різноманітних інтелектуальних інформаційних систем. Такі системи займають певне положення в інформаційній інфраструктурі підприємства і відіграють певну роль у процесах управління ним. Усе це створює об’єктивні передумови для підвищення фахової кваліфікації спеціалістів, які займаються управлінням фінансами суб’єктів господарювання, та розробка якісно нових підходів до організації роботи фінансових служб.

 «ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ» – навчальна дисципліна, що вивчає існуючі інформаційні технології, різновиди сучасних інформаційних систем та можливості їх застосування в фінансовій діяльності.

Об'єктом навчальної дисципліни є бази даних та інформаційні системи, що забезпечують обробку фінансово-економічної інформації.

Предметом навчальної дисципліни є процес вивчення інформаційних систем та технологій, що використовуються для обробки інформації баз даних, фінансової інформації на підприємствах та в банківських установах.

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання:

формування теоретичних та практичних знань з обрання конкретних засо­бів та інструментів для автоматизованого аналізу фінансово-економічної інформації;

розуміння особливостей функціону­вання інформації в АІС бюджетних та позабюджетних установ;

засвоєння теоретичних основ оформлення відкриття та закриття по­точних та вкладних рахунків клієнтів;

формування теоретичних і практичних знань з проведення фінансових обчислень з використанням табличних баз даних;

формування знань із питань альтернативних варіантів ведення електронної комерції.

Професійні компетентності, якими мають володіти студенти після вивчення навчальної дисципліни:

здійснювати обґрунтування прийняття конкретних засобів для автоматизованої обробки та збереження фінансово-економічної інформації;

прийняття рішень, щодо варіантів автоматизації діяльності підприємств;

здійснювати оцінку стану та тенденцій подальшого розвитку автоматизованих інформаційних систем фінансових установ.