Метою навчальної дисципліни «Фінансовий контролінг» є формування у студентів теоретичних знань, які пов’язані з концепцією фінансового контролінгу, практичних навичок прийняття обгрунтованих управлінських рішень на основі інформації контролінгової системи і професійних компетентностей щодо організації фінансового контролінгу на підприємстві.

Основними завданнями вивчення дисципліни “Фінансовий контролінг” є: володітіння теоретичними аспектами функціонування системи фінансового контролінгу;

володіння загальнонауковими та специфічними дослідницькими прийомами фінансового контролінгу;

володіння бенчмаркінговими технологіями, технологіями фінансо-вої діагностики ефективності контролінгової системи; імплементації системи управління витратами на підприємстві;

володіння та застосування інструментарію оцінювання результат-тивності діяльності;

володіння аналітичним та методичним забезпеченням фінансових рішень.

Об'єктом навчальної дисципліни є сучасні теорії та практика організації й оперативного та стратегічного управління підприємством.

Предметом навчальної дисципліни є система методів та прийомів   з інформаційно-аналітичної підтримки прийняття управлінських рішень для забезпечення досягнення стратегічних цілей підприємства.

Навчальна дисципліна «Фінансовий контролінг» має логічний та змістово-методичний взаємозв’язок з іншими дисциплінами освітньо-професійної програми. Для засвоєння дисципліни студентам необхідні попередні знання та вміння, здобуті під час опанування наступних дисциплін: «макроекономіка», «мікроекономіка», «фінансова математика», «гроші і кредит», «фінанси», «фінансова діяльність сує’ктів господарювання».

У процесі навчання студенти отримують необхідні знання під час лек­ційних занять та виконання практичних завдань. Найбільш складні питання винесено на розгляд і обговорення під час семінарських занять. Також велике значення в процесі вивчення та закріплення знань має самостійна робота студентів. Усі види занять розроблені відповідно до кредитно-трансфертної накопичувальної системи організації навчального процесу.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

сутність та функції фінансового контролінгу;

роль контролінгу в системі управління підприємством;

взаємозв’язок контролінгу з іншими функціями управління підприємством;

сутність стратегічного й оперативного фінансового контролінгу;

класифікацію об’єктів фінансового контролінгу та методів обліку витрат, що використовуються в системі фінансового контролінгу;

організаційно-методичні аспекти формування системи контролінгу на підприємстві;

вміти:                                                    

визначати точку беззбитковості при лінійному тренді сукупних витрат підприємства;

здійснювати оцінку прибутковості продукції підприємства;

розробляти та аналізувати бюджети підприємства з метою оцінки ефективності управлінських рішень і оптимального розподілу ресурсів між підрозділами.