Хімія – одна із фундаментальних природничих наук, яка відіграє велику роль у житті і виробничій діяльності людини. Вона вивчає матеріальний світ, закони його розвитку, хімічну форму руху матерії, і має багатогранні перспективи у всіх напрямах розвитку науково-технічного прогресу. Хімічні знання потрібні для практичної діяльності сучасного фахівця у багатьох галузях, зокрема у галузі харчових технологій. Харчова промисловість – це галузь, в якій знання загальної, неорганічної і органічної хімії мають велике значення. Хімічні речовини використовуються у виробництві та переробці харчових продуктів, під час таких процесів як сушіння, пастеризація, охолодження, ферментація, очищення та миття. Хімічні речовини мають вирішальне значення для підтримки високої якості продукції. Деякі з них використовують як прямі харчові добавки для поліпшення смаку, аромату та зовнішнього вигляду. Іншим застосуванням хімічних речовин у харчовій промисловості є виробництво упаковки, призначеної для контакту з харчовими продуктами.
Мета навчальної дисципліни – забезпечення фундаментальної підготовки здобувачів вищої освіти з теоретичних питань загальної, неорганічної та органічної хімії на основі загальних понять і законів хімії, знань про будову, властивості хімічних речовин та закономірності протікання хімічних процесів.
Завданнями навчальної дисципліни є:
– надання здобувачам освіти базових знань із загальної, неорганічної і органічної хімії в обсязі, необхідному для вивчення професійних дисциплін та для подальшого використання в обраній професії;
– формування у здобувачів освіти навичок практичного використання засвоєних знань, методів і підходів у подальшому навчанні та професійній діяльності.
Об’єкт вивчення – речовини і процеси їх перетворення.
Предмет вивчення – будова, властивості речовин, закономірності перебігу хімічних реакцій.
- Лектор: Євгенія Олександрівна Михайлова