Швидкий розвиток інформаційних технологій (ІТ) у сучасному світі сприяє застосуванню комп’ютерних систем та рішень у будь-якій сфері діяльності людини. Знання сучасного комп'ютерного обладнання, програмного забезпечення, а також більш складних понять у галузі ІТ є основою базових компетенцій фахівця зі спеціальностей, що мають не тільки суто технічний напрям.

У сучасних умовах глобального інформаційного простору фахівцям у певній предметній галузі слід знати основні тенденції розвитку сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, орієнтуватися у сервісах, що надають хмарні обчислення (Cloud Computing), застосовувати мережне обладнання, володіти навичками професійної роботи з операційними системами й офісними пакетами, мати знання з основ кібербезпеки.

Курс передбачає: професійне знайомство з персональним комп'ютером, загальні відомості щодо профілактичного обслуговування, особливості установки та розгортання Windows, налагодження та управління Windows, вивчення принципів організації мереж, особливості застосування ноутбуку та мобільних пристроїв у професійній галузі, знайомство з операційними системами: ОС Windows, ОС Linux й OS X, розширений пошук і усунення неполадок.

Об’єктом вивчення дисципліни «Основи ІТ» є процеси застосування сучасних інформаційних технологій та відповідні дії щодо обслуговування сучасних комп’ютерних систем та мереж.

Предметом дисципліни «Основи ІТ» є інформаційні технології, комп’ютерне устаткування та мережеве обладнання.

Метою викладання дисципліни «Основи ІТ» є формування практичних вмінь щодо використання та вирішення проблем при роботі з комп’ютерною технікою різних видів.
Результатами вивчення даної дисципліни є придбання навичок щодо створення домашньої локальної мережі та роботи з нею, встановлення операційної системи для подальшого використання користувацьких додатків.

Компетентності та результати навчання за дисципліною

Компетентності

Результати навчання

Здатність до використання інформаційних і комунікаційних технологій з метою пошуку нової інформації, застосування операційних систем та прикладного програмного забезпечення у професійній галузі, налагодження мережевого обладнання, застосування комп’ютерних систем та їх оптимізації.

Проектувати майбутню професійну діяльність з урахуванням її значущості для громадянина та держави, а також напрямків розвитку інформаційної та кібербезпеки.

Здійснювати професійну діяльність на основі знань сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

Застосувати програмні засоби, навички роботи в комп’ютерних мережах.

Використати операційні системи та загальне програмне забезпечення в професійній діяльності.

Виконувати аналіз апаратного забезпечення з метою пошуку, ідентифікації, виявлення та усунення несправності.

Здатність розв’язувати спеціалізовані задачі та практичні проблеми щодо використання комп’ютерної техніки, мережевого устаткування та програмних засобів.

Використовувати засоби кіберзахисту в межах діючого правового поля.

Вміти використовувати програмні платформи на базі різних операційних систем в бізнес-процесах.

Використовувати локальні комп’ютерні мережі та Інтернет.

Планувати та прогнозувати використання інформаційно-комунікаційних технологій у різних сферах життєдіяльності.