Витратні матеріали, які використовують, мають величезне, часто вирішальне значення для якості одержуваної поліграфічної продукції. Навіть на найсучаснішому устаткуванні не можна досягти відмінного результату з посередньою сировиною. Тому якості сировинних матеріалів приділяють значну увагу. Необхідно чітко усвідомлювати ті властивості матеріалів, що характеризують якість сировини.

В сучасній поліграфії не тільки використовують величезну кількість хімічних речовин та матеріалів, але й використовують різні процеси та технології, які частково або повністю мають хімічну основу. Тому знання основних хімічних закономірностей, підходів, правил та понять, що складають хімічну основу поліграфічного виробництва потрібні для плідної творчої діяльності сучасного фахівця.

Поряд з виданням різної барвистої листової рекламно-комерційної продукції, масових ілюстрованих журналів, газет, етикетної та пакувальної продукції, елітної продукції споживчого призначення та інших видів друкованої продукції, з'явилися абсолютно нові типи видань – мультимедійні видання, електронні книги та інші носії інформації. Досягти високої якості продукції, що випускається, яка відповідає вимогам сучасного споживача, дозволяють сучасні технічні засоби, нові технології і матеріали.

Мета навчальної дисципліни: формування системи теоретичних знань і прикладних вмінь та навичок щодо використання основних та допоміжних матеріалів в різних способах друку, методів їх виготовлення. Оволодіння знаннями про асортимент та властивості поліграфічних матеріалів у залежності від їхнього складу та фізико-хімічної будови, вплив властивостей матеріалів на якість продукції, що випускається