Навчальна дисципліна "Обробка та аналіз табличних даних" є вибірковою навчальною дисципліною, яка пропонується для здобувачів другого-третього років навчання всіх спеціальностей.

Метою навчальної дисципліни є формування у майбутніх фахівців системи компетентностей з вирішення таких задач професійної діяльності, які потребують автоматичної та напівавтоматичної обробки табличних даних, їх структуризації, моніторингу та аналізу.

Навчальна дисципліна знайомить здобувачів з основними принципами застосування табличного процесора для обробки та аналізу даних. Приділено увагу використанню найбільш популярних функцій та інструментів табличного процесора. Розглянуто приклади вирішення практичних задач обробки та аналізу даних.  Запропоновано завдання із використання основних елементів інтерфейсу табличних редакторів, основних принципів адресації при обробці великих таблиць, функцій фільтрації, сортування та групування даних, методів аналізу даних, методів програмування власних методів та функцій. Увагу приділено також різниці у функціях та функціоналі при виконанні завдань із застосуванням різних табличних процесорів. Розглянуто особливості використання «хмарних» технологій та командної роботи над одним документом.